Lad mig først kort kommentere ind i hvad mindfulness er, og hvordan det kan bruges. Mindfulness er bevidsthed. Bevidst opmærksomhed. Bevidst nærvær. Og det er essentielt, når der er pres på hverdagen. Ved bl.a. forandringer, udfordringer, konflikter eller svære samtaler. Fordi den bevidste kommunikation, som det bidrager ind i, er afgørende for positive resultater.

Mindfulness er bl.a. at kigge ind i dit indre styresystem og blive mere klar over, hvordan det agerer. Og hvordan det igen påvirker andre.

Mindfulness er særdeles brugbart i udviklingsregi fordi det medvirker til at skabe:

  • Øget trivsel grundet øget bevidsthed
  • Fornyet arbejdsglæde
  • Mindre stagnation under forandringer
  • Robusthed
  • Færre konflikter
  • Nye perspektiver
  • Mere gensidig forståelse
  • Bedre ledelse
  • Bedre kollegialt samarbejde
  • Bedre omgangstome – også i pressede tider

Og meget mere.

Hvad med aktiemarkedet og mindfulness? 

Har du i øvrigt gættet hvad aktiemarkedet og mindfulness har tilfælles? Begge dele har (også ) med FØLELSER at gøre…og store udsving. Er der noget så følelses-sensibelt som aktiemarkedet? Det drøner op og ned og reagerer på den mindste ændring.

Hvorfor? Fordi der er mennesker bag – og vi reagerer på impulser. I konteksten med aktierne vil de primære drivere være frygt og begær. Så aktiemarkedet drøner op og ned pga. menneskets tanker og følelser omkring udviklingen.

Når du arbejder med mindfulness (er mindful, altså bevidst opmærksom) så bliver det tydeligt, hvad der kører med dig. Hvordan dine egne tanker og følelser drøner rundt. Kører op og ned. Og hvorfor du reagerer, som du gør. Hvilke tanker og følelser der styrer dig i dine reaktioner og din kommunikation.

Desuden kan du nå at stoppe en uhensigtsmæssig adfærd, fordi du bliver mere bevidst om, hvad der kører rundt med dig. Og ligesom du ikke (altid) sælger løs af alle dine aktiver hver gang der er røde tal, så lærer du med mindfulness, at du bare kan lade følelserne rumstere og tankerne være…uden at agerer på dem. Du kan i højere grad selv vælge, HVAD du agerer på. Det er ifølge Dr. Daniel Siegel at være responsfleksibel.

Alle følelser og tanker må gerne være der. Du bestemmer hvad der skal handles på.

Nemt?

Nej…hvis det var nemt, så vil der være meget færre konflikter.

Og måske ville aktiemarkedet være mere stabilt. Hvem ved.

Tanker er ikke sandhed

Udfordringen er, at mange af os (næsten) hele tiden tror på vores tanker. Og rives med af følelser. Og handler efter dem. De bliver til en sandhed. Og det er sjældent, at vores tanker har bund i hele virkeligheden.

Tænk i pressede situationer på arbejdspladsen hvor nedskæringer, omstruktureringer, forandringer ofte kører i turnus. Vi tror det værste. Stagnerer. Bliver frustrerede. Finder syndere at bebrejde. Hvad sker der med stemning? Trivsel? Produktivitet? Arbejdsglæde?

Det overules af sindets tanker om frygt, vurderinger, negative tanker, og så handler vi efter det. Ofte prompte. Fuldstændig uhildet. Uden at overveje perspektiver. Eller om det, vi handler på er sandt. Eller fornuftigt. For sådan er sindet. Det reagerer. Og det samme gør vi.

Og handler du ikke udad, så er der en chance for du retter fokus ind ad. I værste fald imploderer – og bruger masser af energi på indre vrede dialoger, der ikke har noget formål og blot dræner én massivt for energi.

Et bevidst sind lader det være. Det lader sig ikke så let kapre. Det bevidste menneske VED, det kun er tanker og følelser. Og vælger selv hvordan det agerer.

Det kan du, hvis dit bevidsthedsniveau er højt.

Tænk på hvor fint det vil fungere i konfliktsituationer..

Ved svære samtaler..

I en presset dagligdag..

Ved forandringer..

Hvis du er nysgerrig på, hvordan mindfulness kan fungere i din virksomhed, så kommer jeg uforpligtende forbi, og hører ind til hvad I gerne vil have mere i spil i jeres virksomhed.

#Mindful leadership

#Mindfulness at work

#Bevidst kommunikation og dialog

#Bevidst ledelse

Send en mail til se@encompass.dk

 

Share This